Rozložení kuchyně ve tvaru L

Dispozice kuchyně do L je standardní dispozice kuchyně vhodná do rohů a otevřených prostor. Díky skvělé ergonomii toto uspořádání zefektivňuje práci v kuchyni a zabraňuje dopravním problémům tím, že poskytuje dostatek místa na pultu ve dvou směrech.

Základní rozměry kuchyně ve tvaru L se mohou lišit, podle toho, jak je kuchyně členěna. Tím se vytvoří více pracovních zón, ačkoli pro optimální použití by jedna délka tvaru L neměla být delší než 15 stop a druhá ne delší než osm.

Kuchyně ve tvaru L lze zkonstruovat mnoha způsoby, ale je důležité vzít v úvahu očekávaný pěší provoz, potřebu prostoru pro skříňky a pult, umístění dřezu ve vztahu ke stěnám a oknům a uspořádání osvětlení kuchyně před zabudováním rohové jednotky do Vašeho domova.

Základní designové prvky rohových kuchyní

Každá kuchyně ve tvaru L obsahuje stejné základní designové prvky: lednici, dvě pracovní desky na sebe kolmé, skříňky nad a pod, sporák, jejich vzájemné umístění a celkovou estetiku místnosti.

Dvě pracovní desky by měly být postaveny s horními deskami v optimální výšce desky, která by měla být obvykle 36 palců od podlahy, nicméně tento standard měření je ve vztahu k průměrné americké výšce, takže pokud jste vyšší nebo nižší než průměr, měli byste upravit výšku pracovní desky tak, aby odpovídala.

Pokud neexistuje žádný zvláštní důvod, měly by být použity optimální výšky skříněk, přičemž spodní skříňky by měly být hluboké minimálně 24 palců a měly by mít adekvátní špičku, zatímco horní skříňky by měly být použity tam, kde je potřeba další úložný prostor bez umístění nad dřezem.

Kuchyňský pracovní trojúhelník ve tvaru L

Od 40. let minulého století navrhovali američtí domácí tvůrci své kuchyně tak, aby byly všechny uspořádány s ohledem na pracovní trojúhelník (lednice, sporák, dřez), a nyní, když byl zlatý standard zdokonalen, aby diktoval, že v tomto trojúhelníku by měly být čtyři až sedm stop mezi lednicí a dřezem, čtyři až šest mezi dřezem a sporákem a čtyři až devět mezi sporákem a lednicí.

V tomto případě by měl být pant chladničky umístěn na vnějším rohu trojúhelníku, aby jej bylo možné otevřít ze středu trojúhelníku, a žádný předmět jako skříň nebo stůl by neměl být umístěn v linii kterékoli nohy tohoto pracovního trojúhelníku. Dále by pracovním trojúhelníkem během přípravy večeře neměl procházet žádný pěší provoz v domácnosti.

Z těchto důvodů by se také dalo uvažovat o tom, jak otevřený nebo široký je tvar L. Otevřená kuchyně umožňuje jakýmkoli průchozím dopravním chodbám obejít kuchyňskou pracovní zónu, zatímco široká varianta přidává kuchyňský ostrůvek nebo stůl – který by měl být alespoň pět stop od pracovní desky. Úrovně osvětlení svítidel a oken budou také hrát hlavní roli při umístění kuchyňského pracovního trojúhelníku, takže na to pamatujte, když budete navrhovat design Vaši dokonalou kuchyň. Nechte se u nás inspirovat a třeba novou linku ve tvaru L i rovnou pořídíte.