Parní hrnec vaří v páře

Jedním ze základních pilířů zdravého života je příjem zdravé stravy. Dalo by se říci, že vařením, pečením, grilováním a podobně se strava znehodnocuje. Tepelnými úpravami se likvidují výživné látky, které obsahuje nejen zelenina, ale i maso, rýže a podobně. Existuje způsob, jak tomu zamezit. Je to takzvané vaření v páře.

Zachování chuti

Existuje mylný názor, že jídlo, připravené v parní lázni nemá chuť. Není to pravda. Ve skutečnosti jsou chuť, aroma, vzhled i barva všech ingrediencí uchovány v mnohem větší míře, než při běžném vaření ve vodě. Je to proto, že vařící se voda v parním hrnci nepřichází do styku s připravovanou potravinou. Pára během přípravy prochází jemně potravinou a neagresivně ji tak tepelně upravuje s důrazem na její strukturu, i aromatickou kompozici.

Vaření v páře je mnohem zdravější, než jakákoli jiná tepelná úprava. Jídlo připravované na páře si uchovává výživné látky (vitaminy) a minerální soli. Existují například potraviny, při kterých se vaření v páře rovně doporučuje. Příkladem je hnědá rýže. Při vaření v horké vodě ztrácí kompletní obsah vitaminu B1 – při přípravě v páře zůstává tato hodnotná látka uchována. Totéž platí i při ostatních vitaminech v mase, rybách, zelenině a ovoci. Vaření v páře je prostě zdravé. Pokrmy jsou lehce stravitelné, netřeba je dodatečně ochucovat, ani přidávat tuk, nepůsobí škodlivě na náš kardiovaskulární systém.

Parní hrnec

Parní hrnec je kuchyňský spotřebič, vyvinutý na přípravu takových jídel. Skládá se ze tří základních částí – těla, nádob na suroviny a poklice. Tělo parního hrnce obsahuje takzvanou základnu s topným tělesem. Dále je v něm umístěna vanička na vodu a elektronická část, čili časovač. Teplota se samozřejmě nenastavuje, protože voda vždy vře při 100° C. Nádoby na suroviny jsou vlastně varné nádoby s mřížkami na dně, přes které cirkuluje pára a vaří tak suroviny ze všech stran. Poklice zajišťuje cirkulaci páry uvnitř hrnce a zamezuje jejímu úniku ven. Samotné vaření probíhá tak, že nejprve nalijeme do sběrné nádoby (vaničky) vodu. Pak rozmístíme do varných nádob suroviny, z nichž se chystáme vařit pokrm. Výhodou je, že můžeme vařit více potravin současně. Nezapomínejme, že ve spodních vrstvách se jídlo připraví dříve, než ve svrchních. Ideální je tedy dát do spodní varné nádoby maso, do druhé rýži nebo brambory a do vrchní například zeleninu. Tak můžeme v průběhu půlhodinky uvařit kompletní oběd. Po rozložení surovin přikryjeme hrnec pokličkou, nastavíme časovač a to je všechno. O nic jiného se nemusíme starat. Vařené potraviny nám nepřilepí, ani z hrnce nic nevykypí. Po uvaření nás upozorní časovač na ukončení procesu.

Během napařování budeme možná muset přilít další vodu do vaničky. K tomu nám slouží postranní nálevky. Voda se nesmí dotýkat potravin. Můžeme ji okořenit a ochutit, nebo nahradit například vínem. Vařené maso tak dostane zcela nový chuťový rozměr. Hrnec se dá jednoduše omývat teplou vodou a spodní část otřít papírovou utěrkou. Spotřeba energie při vaření je nízká. Všechny suroviny budou uvařené rychleji, než při klasickém vaření, protože pára na ně působí ze všech stran najednou. Těstoviny a rýže, vařené v páře se nelepí, brambory se nedrobí. Toto jsou jen některé výhody vaření v páře. Na ostatní přijdete určitě sami, pokud si parní hrnec vyzkoušíte.