Průvodce nákupem příborů

Nákup příborů vyžaduje čas a přemýšlení, protože je třeba zvážit několik faktorů. Nejlepším výchozím bodem je pravděpodobně styl – chcete klasický styl, nebo by se Vám více líbil zábavný moderní design? Dalším důležitým faktorem je povrchová úprava. Nejběžnější povrchovou úpravou je nerezová ocel, ale další možností je stříbrný plech (i když dražší). Velikost sady, pro kterou se rozhodnete, bude záviset na velikosti Vaší rodiny a na tom, jak pravidelně budete hosty bavit. Tyto sady můžete vždy doplnit zakoupením jednotlivých kusů nebo příslušenství, jako jsou například vidličky na pečivo. Tento průvodce vysvětluje různé typy příborů, povrchové úpravy a řešení pro skladování, která jsou k dispozici.

Krabicová sada

Krabicová sada může být malá jako 4 kusy příborů nebo jako velká sada se 124 kusy. Ty však nebudou v dřevem obložené jídelně, ale v kartonové krabici s příbory umístěnými v plastové vaničce, která bezpečně drží všechny kusy. Tyto sady jsou většinou z vysoce kvalitní nerezové oceli 18/10, i když některé se mohou lišit.

Sada příslušenství

Mezi další předměty, které doplní Váš stůl, patří nože na sýr a máslo, plátky na dorty a dezertní nože a vidličky. To vše lze zakoupit samostatně, aby to ladilo s Vašimi stávajícími příbory. Dodávají se také v malých sadách nebo je lze zakoupit jednotlivě. Steakové nože a vidličky a nože na ryby mohou rozšířit Vaši sadu příborů pro výjimečná jídla. Ačkoli se dodávají v menších sadách, některé položky jsou prezentovány v pěkných krabičkách, které jsou skvělým dárkem pro ty, kteří se snaží rozšířit svou sbírku.

Vidličky

Vidlička na stůl – Tato vidlička se používá k hlavnímu jídlu, spolu s nožem na stůl a je největší vidličkou v sadě. 

Vidlička na pečivo – Používá se hlavně na dezerty, jako jsou tvarohové koláče a obložené moučníky, které obsahují pečivo. 

Vidlička na ryby – Vidlička používaná společně s nožem na ryby jako pár, slouží k pojídání ryb.

Dezertní vidlička – Používá se na dezerty bez těsta, jako jsou měkké gateaux a piškotové dezerty.

Nože

Nůž na máslo – zaoblený nůž na hladké roztírání másla, džemů a jiných pomazánek. 

Steakový nůž – dlouhý vroubkovaný nůž na krájení steaků, tento nůž má zpravidla dobře uchopitelnou rukojeť. 

Stolní nůž – Váš hlavní nůž pro hlavní chod jídla a bude zpravidla největší v sadě. 

Nůž na ryby – Používá se spolu s vidličkou na ryby k jemnému krájení ryb a mořských plodů. 

Nůž na sýr – Je určen ke krájení všech druhů sýrů a na konci je opatřen hrotem pro nabírání nakrájeného sýra. 

Dezertní nůž – Menší nůž s menší čepelí a delší rukojetí používejte spolu s dezertní vidličkou.

Lžíce

Čajová lžička – malá lžička, která se používá na čaj a kávu a na odměřování malých množství přísad. 

Lžička na kávu – O něco menší než čajová lžička, tato lžička se používá vedle servírování kávy. 

Latte / Sundae – Čajová lžička s dlouhou rukojetí, určená k míchání dlouhých vysokých nápojů a k vychutnávání vysokých dezertů, jako je například zmrzlina. 

Dezertní lžička – Dezertní lžička je o něco menší než polévková lžíce a používá se k pojídání dezertů a pudinků. 

Polévková lžíce – Zaoblená lžíce určená k nabírání a konzumaci polévky.

Lžíce – Hluboká velká lžíce používaná k servírování a odměřování přísad. 

Lžíce na grapefruit – Podobná velikost jako čajová lžička, ale miska lžíce je špičatější a má vroubkované okraje pro krájení ovoce.