Ovoce se muže sušit

Ovoce je největší zdroj vitamínů pro naše tělo. Pokud máte vlastní zahrádku, ovoce si můžete užívat od pozdního jara až po podzim. Ovoce se snažíme uskladňovat a konzervovat tak, abychom mohli jíst plody vlastní zahrádky i v zimě. Nejčastějším typem konzervace je zavařování. Jelikož se však při zavařování musí ovoce v lahvi téměř vařit k docílení dostatečné konzervace, většina vitamínů z ovoce uvolní. Jiným způsobem uskladnění ovoce je jeho sušení, při kterém se v ovoci zachovají téměř všechny vitamíny a jiné výživné látky. Sušit můžeme téměř všechny typy ovoce. Od švestek, hrušek či jablek až po višně či maliny. Při sušení se ovoce zbavuje vší vody, tedy v plodu zbývá jen výživná sušina. Na dobrém sušeném ovoci si určitě pochutnáte během zimních večerů nebo se stanou vhodnými přísadami do různých koláčů.

Sušení v troubě

Ovoce můžeme bez větších problémů sušit i v troubě . Na plechy či síta naskládáme tence nakrájené ovoce. To musí být zdravé, bez jakéhokoliv vnějšího či vnitřního poškození. Každý druh ovoce si vyžaduje speciální teplotu sušení. V troubě sušíme většinou při teplotě 65 až 80 stupňů Celsia. Sušení se provádí ve třech etapách. První etapa trvá přibližně dvě až tři hodiny a ovoce sušíme při teplotě cca 65 stupňů.

Ve druhé etapě přidáme teplotu na 70 až 80 stupňů a ovoce sušíme cca 15 hodin. Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce. Troubu vypneme a ovoce v ní ponecháme den. Pokud nebudou dostatečně suché, ovoce můžeme dosušit při teplotě druhé etapy. Během celého sušení zajišťujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Pořadí plechů v troubě průběžně měníme, aby se všechno ovoce vysušilo rovnoměrně.

Sušička ovoce

Mnohem snadnějším způsobem sušení ovoce je použití speciální sušičky. Ta se skládá z přístroje, ze kterého proudí teplý a suchý vzduch, několika sít a z poklopu. Na síta naskládáme nakrájené ovoce a umístíme je podle přiloženého návodu na zdroj teplého vzduchu. Síta zakryjeme víčkem a přístroj zapneme. Sušení je plně automatické a trvá podle nastaveného programu. Vysušené ovoce můžete rovnou uskladnit, a to v zavařovací lahvi nebo papírovém sáčku na chladném a suchém místě.