Jak vlastně fungují tlakové hrnce

Pokud Vás staré pověsti o vybuchujících hrncích odrazovaly od toho, abyste se vrhli na tlakový hrnec, je načase to znovu zvážit. V dnešní době jsou nejlepší tlakové hrnce nejen všestranné a snadno použitelné, ale také překypují bezpečnostními funkcemi – a jsou schopny připravit skvělá jídla rychleji a snadněji než kdykoli předtím.

Tlakové hrnce jsou ideální pro zaneprázdněné rodiny nebo pro krmení hostů, aniž by museli strávit celou noc v kuchyni, a skvěle se hodí pro přípravu dušeného masa, polévek a tvrdých kusů masa, stejně jako celých kuřat, rýže, fazolí a dalších pokrmů. Zjistíme společně, které oblíbené a vysoce hodnocené modely tlakových hrnců jsou nejlepší.

Řekněte slovo „tlakový hrnec“ někomu, kdo ho nikdy nepoužil, a pravděpodobně si pomyslí „nebezpečí“. Není těžké si představit, co se jim honí hlavou – představy létajících pokliček, vybuchujících konvic nebo ještě mnohem, mnohem horších věcí. Dokonce i lidé, kteří tlakový hrnec používali, se někdy v jeho blízkosti chovají trochu nedůvěřivě.

Ale zatímco v minulosti byla taková nebezpečí možná, dnes jsou prakticky fikcí. Tlakové hrnce jsou bezpečné. Ba co víc, jsou neuvěřitelně užitečné. V dnešní době rychlosti, efektivity a optimalizace je v kuchyni jen málo nástrojů, které jsou vhodnější pro kuchaře, kteří vyžadují dobré jídlo rychle. Pokud váháte, zda si pořídit tlakový hrnec – nebo pokud jste obzvlášť zarputilí odpůrci, je tento článek určen právě Vám.

Jak fungují tlakové hrnce?

Tlakový hrnec je uzavřená komora, která zachycuje páru vznikající při zahřívání obsahu. S přibývající párou se zvyšuje tlak, který zvyšuje bod varu vody nad 212 °C. Tato vyšší teplota obecně zkracuje dobu vaření a díky nedostatečnému odpařování účinněji získává z potravin chuť.

Co všechno se děje

Prakticky řečeno, celá tato věda je následující: V uzavřeném tlakovém hrnci se teplota varu vody zvyšuje s rostoucím tlakem.

Vyšší teplota vaření v uzavřeném tlakovém hrnci obecně znamená rychlejší vaření bez připalování potravin. A protože je nádoba uzavřená, omezuje se také odpařování důležitých těkavých chuťových a aromatických látek. Další výhodou je, že obsah tlakového hrnce zůstává relativně neporušený, protože tekutina se ve skutečnosti nikdy nevyvaří.