Sušička ovoce najde své uplatnění v kuchyni

Podzim je v plném proudu, úroda v zahradách dozrává. Police v komorách se postupně zaplňují domácími kompoty, marmeládami a dalšími dobrotami, které nám během chladného období připomenou léto.

Sušení je další možností, jak si v zimě dopřát letní plody z domácí produkce. Věděli jste, že v šetrně usušeném ovoci je dostatek vitamínů A, B, železo, hořčík a vápník, a je také bohatým zdrojem vlákniny či antioxidantů?

Domácí sušení znají zejména houbaři, ani oni se však již nemusí obávat „nekonečného“, několik dní trvajícího procesu. Pomocí sušičky potravin si nasušíte houby, ovoce, zeleninu či bylinky za několik hodin. I odborníci na výživu doporučují sušené ovoce jako chutný doplněk zdravého stravování.

Sladká intenzivní chuť sušeného ovoce může vzbudit pochybnosti o jeho vlivu na zdraví. Sladkost dodává fruktóza a glukóza, které jsou zdravější než bílý rafinovaný cukr a také snadněji stravitelné. Proto se v rozumné míře konzumace sušených plodů netřeba obávat. I v menším objemu jsou zdrojem živin. Například sušené brusinky dokonce obsahují více antioxidantů než čerstvé.

Sušení na pěti podnosech

Na domácí sušení je vhodné vybrat si sušičku s velkým objemem a nastavitelnou teplotou. Výkonná sušička potravin je vybavena pěti velkými, výškově nastavitelnými podnosy na sušení. Jejich rozměrová velikost poskytuje dostatek prostoru pro ovoce, zeleninu i maso, a to i j ve větších kouscích či plátcích.

Podnosy navíc lze demontovat, díky čemuž se dají bezproblémově čistit. Zároveň je zachována variabilita při rozmisťování během sušení. Sušička potravin se ovládá velmi jednoduše pomocí časovače, na kterém lze nastavit čas a teplotu sušení od 35 do 70 ° C.

Jak správně sušit potraviny v sušičce

Při sušení obecně platí, že čím je potravina měkčí, šťavnatější a dužinatější, tím delší bude proces sušení. Přizpůsobte tomu také nastavovanou teplotu. Sušení zeleniny pro nízký obsah cukru probíhá mnohem rychleji než sušení ovoce.

Sušte vždy pouze zralé a zdravé plody, z nichž odstraníte stopky, okvětí a podobně. Bylinky sušte samostatně, mají intenzivní aroma, čím by napáchli ostatní sušené plody. Během sušení je vhodné kontrolovat plody každou hodinu a při zjištění nerovnoměrného sušení přemístit podnosy podle potřeby. Správně usušený plod po stisknutí nepouští žádnou šťávu.

Pár užitečných rad

Hrozny nebo švestky před sušením nerozkrajujte, sušte je celé.

Sušené meruňky jsou vhodné zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem a srdečně-cévními onemocněními.

Pro zachování původní barvy ovoce ho namočte před sušením do vody s citrónovou šťávou.

Sušenou kořenovou zeleninu lze velmi rozumně využít pod maso, do polévek nebo dokonce pro přípravu domácí vegety.

Nakládaná sušená rajčata do těstovin si můžete připravit i doma. Stačí je usušit a zalít olivovým olejem, případně přidat oregano či česnek na dochucení.

Jak správně skladovat sušené potraviny

Usušené potraviny skladujte v dobře uzavíratelné nádobě, ne však v kovové.

Pozor na teplotu sušených dobrot při ukládání do nádob! Dávejte jich tam až po vychladnutí.

Na bylinky postačí i bavlněné kapsy.

Naplněné nádoby skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Sušené plody si tak uchovají své vitamíny a aromatické látky. Optimální teplota skladování je 15 ° C nebo nižší.

Týden po uskladnění zkontrolujte obsah vlhkosti pokrmu. Pokud vlhkost trvá, pokrm vysušte, jinak by se časem pokazil.