Vše, co potřebujete vědět o cednících

Cedník je v dobře vybavené kuchyni nepostradatelný, protože se používá k odkapávání těstovin, mytí zeleniny, proplachování rýže a zrní, dokonce i v kombinaci s plátnem na sýr k cezení jogurtu nebo vývaru. Na výběr máte z různých funkcí a materiálů, zde se dozvíte, co byste měli vědět o nákupu nejlepších cedníků pro Vaše potřeby a jak můžete svůj nákup maximálně využít.

Nákup cedníku

Zde se dozvíte, co potřebujete vědět o různých typech cedníků, které jsou k dispozici, a které by mohly nejlépe vyhovovat Vašim potřebám.

  • Cedníky s jemnými oky jsou vhodné k oplachování nebo odkapávání drobnozrnných potravin, jako je rýže, quinoa nebo orzo. Hodí se také k cezení pevných částic z vývaru nebo částic z tekutiny, ale mohou se obtížně čistit, protože síťka je velmi jemná.
  • Plastové cedníky jsou lehké a levné, ale pokud se dostanou do kontaktu s horkým hrncem nebo pánví, mohou se roztavit. Otvory v plastových cednících jsou také větší a někdy široce rozmístěné, takže tekutiny neodtékají tak rychle.
  • Smaltované nebo práškově lakované kovové cedníky jsou obvykle v pěkných barvách a některé mají dokonce vyražené otvory s dekorativními vzory, ale mohou pomalu odtékat. Pokud si vyberete kovový cedník, ujistěte se, že je v něm dostatek otvorů, zejména ve dně a v jeho blízkosti.
  • Hledejte cedníky s podstavcem, který udrží základnu cedníku centimetr nebo dva nad dnem dřezu, aby voda snadno odtékala. Další možností je cedník s výsuvnými rameny, která ho udrží zavěšený nad dřezem.
  • Pokud si pořizujete pouze jeden cedník, pořiďte si takový, který je zhruba stejně velký jako hrnec, ve kterém vaříte těstoviny nebo brambory, abyste věděli, že se do něj jeho obsah vejde. Je také užitečné mít malý cedník se síťkou, který můžete použít na drobné úkony, jako je opláchnutí několika bobulí, scezení plechovky fazolí nebo dokonce jako stojan na zachycení volných čajových lístků, když si naléváte šálek čaje.
  • Pokud je problém s místem, zvažte skládací cedník, který je vyroben celý ze silikonu nebo se silikonovými panely, které umožňují jeho značné zploštění pro skladování. Silikon má navíc tu výhodu, že je odolný vůči teplu a lepení.

Použití cedníku

Využijte zakoupený cedník naplno tím, že ho budete používat i k jiným úkolům než jen k odkapávání těstovin nebo oplachování zeleniny. Zde je několik alternativních způsobů použití cedníku:

  • cedník na bobule: Opláchněte bobule a pak je uložte do chladničky v cedníku zavěšené nad miskou nebo na talíři. To umožní cirkulaci vzduchu kolem ovoce a pomůže zabránit plesnivění bobulí.
  • Připravte si jogurt řeckého typu nebo jogurtový sýr: Na cedník vyložte vlhké plátno, umístěte jej nad mísu a na plátno naberte lžíci obyčejného jogurtu. Nechte v chladu 30 minut až hodinu odkapávat, abyste získali hustší jogurt řeckého typu, nebo několik hodin či přes noc, abyste získali jogurtový sýr, což je pikantní roztíratelný sýr podobný smetanovému sýru.
  • Používejte jako štít proti hmyzu: Při jídle venku převrhněte velký cedník přes talíř s jídlem, abyste od sebe odehnali mouchy, dokud nebudete připraveni k jídlu.
  • Udělejte si v kuchyni bylinkovou zahrádku. Kovový cedník, který již nepoužíváte, nebo historický cedník nalezený ve výprodeji nebo v obchodě s domácími potřebami vyložte vrstvou mechu, pak jej naplňte hlínou a zasaďte několik kuchyňských bylinek, jako je tymián, petržel, máta nebo bazalka. Umístěte je na slunný okenní parapet a často zalévejte.