Přinášíme Vám další z řady článků plný užitečných rad a nápadů tentokrát na téma Kuchyně. Naleznete zde informace, které Vám pomohou při zařizování nové kuchyně, ale i modernizaci a rekonstrukci kuchyně starší. Budeme se věnovat výběru toho nejvhodnějšího typu a uspořádání pro Vaši kuchyň, ergonomickým zásadám, módním trendům a v neposlední řadě kuchyňským spotřebičům a doplňkům. Ukážeme Vám způsoby, jak ušetřit, aniž by Vaše kuchyň ztratila na funkčnosti nebo půvabu. Podělíme se s Vámi o jedinečné nápady, díky kterým získáte dokonalou kuchyni, kde bude práce potěšením.
Tvar a uspořádání kuchyně
Začátek plánování je zaměřen na určení základního tvaru kuchyně. Toto rozhodnutí je ovlivněno hlavně prostorem, který máte možnost využít k tomuto účelu. Důležitou roli hraje i umístění oken a dveří, rozvody vody, odpadu, elektriky a nakonec objem finančních prostředků možných využít k zařízení kuchyně. Nyní si vzpomeneme 5 základních typů kuchyně i s jejím podrobnými charakteristikami.
Lineární kuchyň
Lineární kuchyně je nejzákladnějším typem a patří stále mezi velmi oblíbené. Aby byla pro vás lineární kuchyň dostačující a mohla být efektivně využívána, musí mít délku alespoň 300cm. V opačném případě budete pociťovat nedostatek prostoru pro skladování nebo přípravu potravin. Při příliš dlouhé lineární kuchyni je nutné překonávat velké vzdálenosti mezi jednotlivými pracovními zónami. Dalším pravidlem, které platí jak pro lineární kuchyni, tak i pro všechny ostatní typy kuchyně, je pravidlo o volné ploše před kuchyňskou linkou. Na práci, pohyb osob, otevírání zásuvek a dvířek by měla zůstat před kuchyňskou linkou volná plocha o šířce minimálně 120 cm. Toto pravidlo oceníte zejména tehdy, pokud se při práci v kuchyni setkávají více členů rodiny najednou. Lineární kuchyň svojí možnou jednoduchostí je typem, který si můžete zřídit s nejmenším finančním rozpočtem.
Paralelní kuchyň
Paralelní kuchyň nachází uplatnění hlavně v úzkých a dlouhých místnostech nebo v přechodových místnostech. Charakteristickým je umístění dvou linií kuchyňské linky na protilehlé stěny. I u tohoto typu kuchyně nezapomínejte na již zmíněné pravidlo o volném prostoru před kuchyňskou linkou o šířce 120 cm. Pro dosažení maximálního využití paralelní kuchyně můžeme jednu stranu osadit výhradně vysokými potravinovými skříněmi, ledničkou a vysokými skříněmi se zabudovanými spotřebiči. Získáme tak množství úložného prostoru a zároveň moderní jednolitou linii. Druhou stranu kuchyňské linky může v celé délce tvořit kuchyňská deska s umyvadlem a varnou deskou. Toto uspořádání je optimální také z ergonomického hlediska.
Rohová kuchyň
Tento typ kuchyně je stejně známý pod označením kuchyně ve tvaru „L“. Využívána je hlavně v prostorách, kde délka stěny není postačující pro lineární typ kuchyně. Mezi množství výhod této kuchyně se vyplatí zmínit bezproblémové umístění kuchyňského stolu i při relativně malé kuchyni nebo ideální podmínky pro vytvoření „pracovního trojúhelníku“. Problematickým se v tomto případě stává využití odkládacích prostor v rozích kuchyňské linky. Můžeme zvolit mezi nepraktickými skříňkami s těžkým přístupem nebo důmyslnými systémy, jako například otočné půlkruhové koše, které však značně ovlivní cenu kuchyně. Další možností využití rohu kuchyňské linky bez navýšení finančního rozpočtu je zabudování varné desky nebo dřezu.
Kuchyň ve tvaru „U“
Tento typ kuchyňské linky v sobě spojuje všechny výhody předchozích typů kuchyně. Je velmi nepravděpodobné, že byste při správném rozvržení jednotlivých zón trpěli nedostatkem úložného nebo pracovního prostoru. Při této kuchyňské sestavě je nejjednodušší sladit všechny ergonomické zásady, vytvořit prostor, kde je vše jednoduše po ruce. Překážkou však může být mnohem výrazněji finanční náročnost. Kuchyně ve tvaru „U“ nacházejí nejčastěji uplatnění ve spojení s obývacím prostorem, kde jedna jejich část opticky odděluje kuchyňskou část od obýváku. Tato část mívá obvykle podobu barového pultu nebo nízkých skříněk s pracovní deskou.
Kuchyň s ostrůvkem
Tento typ kuchyňské linky není možné jednoznačně definovat. Je jím vlastně kombinace kteréhokoliv z předchozích typů kuchyňské linky a volně stojící části nábytku – ostrůvku. Začleňování ostrůvku do kuchyňských sestav je stále více oblíbené, v neposlední řadě pro možnost využití přístupu a práce z každé strany. Stejně jako barový pult při kuchyni ve tvaru „U“ může i ostrůvek plnit funkci vizuálního dělícího prvku. Mezi nejlevnější varianty patří ostrůvek s jednoduchou pracovní plochou, při kterém nevzniká potřeba dodatečných stavebních úprav. Je to optimální řešení pro většinu domácností. Další alternativou je ostrůvek s varným centrem. Zde ale cena kuchyně rapidně narůstá, protože jsou vyžadovány složité stavební úpravy, jako například podlahou tažené elektrické a plynové rozvody pro varné centrum, elektrické napájení ze stropu pro odsavač par, popřípadě potrubí pro odvod par z odsavače mimo místnosti. Poslední možností je ostrůvek s mycím centrem / dřezem, který také patří do řady finančně náročnějších řešení. Zde jsou nezbytné stavební práce v podobě instalace vodovodní a odpadní potrubí v podlaze.